Türkçü Toplumcu Fikirmeydanı  

Geri git   Türkçü Toplumcu Fikirmeydanı > Türk Harsı(Kültürü) ve Tarihi > Türk Mutfağı

Cevapla
 
Seçenekler Tarz
Eski 04-10-2010, 12:55   #11
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Öneri

BÜRYAN- BİRYAN (ETİN BİR YANI) Bitlis- Siirt yöresi.

MALZEMELER:

Koyun ya da kuzu (kolu, budu az yapmak isteyenler için yeterlidir.)

HAZIRLANIŞI:

Büryan kebabın yapımı için bir kuzu ikiye bölünüyor, but ve kemikleri ayrılan etler çengeller ile 2.5 metre derinliğinde bir kuyuya asılarak pişiriliyor. Bu kebap tarzı etin odun ateşi buharında tütsülenmesi esasına dayanıyor. Etler kuyuya odun ateşinin köz haline gelmesinden sonra asılıyor. Askıda pişen etlerin altına bakır bir kazan konuluyor, kemikli etlerde bu kazan içerisinde yukarıda asılı olan etlerin suyu ile pişiriliyor. Pişirme işlemi sırasında kuyunun kapağı kapatılıyor ve etrafı çamurla kaplanıyor. (Pişme süresi kırk dakika kadardır). Tandırdan çıkarılan büryan etleri, pide ekmeği üzerine doğranarak servise sunulur.

Afiyet olsun
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2010, 13:15   #12
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Yöresel yemek tarifleri

PİLAVLI BÜRYAN KEBABI: Bitlis ve Siirt yöresi

MALZEMELER:
1 kg. kuşbaşı kuzu eti, 3,5 su bardağı pirinç, 4 çorba kaşığı margarin, 1 demet taze nane, 2 demet taze soğan, Tuz, Karabiber.

HAZIRLANIŞI:

Bir iki saat önce pirinçler ılık suya koyulur, üzerlerine bir çorba kaşığı tuz gezdirip, dinlenmeye bırakılır. Bir kaşık margarinde etler biraz çevirilir, (çok hafif kızarsınlar), üstlerine gelecek kadar su koyulup orta ateşte pişirilir. Etler pişince kevgirle başka bir yere alınır. Tuzlu sudaki pirinçler yıkanıp bol suyla, tuzu ve unu akıtılarak süzülür. Bir tencerede üç kaşık margarin eritilir. Süzülen pirinçler içine katılıp, karıştırarak kavrulur. (Beş on dk.) Sonra ince doğranan taze soğan ve nane de pirince eklenerek, kavurmaya devam edilir. (Bir süre beraber kavrulsunlar). Kavurma işi bitince tenceredeki et suyun süzülür ve yaklaşık beş bardak etsuyu pirince dökülür. Etler de üzerlerine dizilir. Tencerenin kapağı kapatılıp ateşe koyulur. Önce harlı sonra hafif ateşte pirinçler suyunu çekip iyice şişinceye kadar pişirilir ve sonra demlenmeye bırakılır.

Afiyet olsun
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 02-20-2011, 15:05   #13
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Yöresel yemek tarifleri

GELCOŞ

Erzurum yöresi tirit çeşidinden bir yemektir.

Malzemeler: Etsuyu, tike parça et, kızartılmış lavaş ekmeği

Yapılışı: Tike parça etler bir kapta kaynatılarak tam pişirilir. Fırında ya da az yağlı tavada lavaş ekmekleri kahverengileşene kadar kızartılır. Tam pişmiş etler etsuyunun içine didilir. Kızarmış lavaş yemek kaşığı büyüklüğünde parçalanarak tabağa konur ve didilen etler et suyuyla beraber ilave edilerek çıtır çıtır yenir.

Afiyet olsun.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 05-13-2011, 21:42   #14
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Yöresel yemek tarifleri

LOR DOLMASI

Doğuanadoluda güveçte pişirilen leziz bir yemektir.
Yapılışı (4 kişilik)
0,5 kg lor- 0,5 kg bulgur
100 gr tereyağı

Lor ve bulgur bir kapta bir taşımlık kaynatılır. Yarı pişmiş bu harç üzüm yaprağı veya pazıya ince ince sarılarak bir güvece dizilir. Güvece tereyağını koyarak fırına sürülür. Yarım saat sonra fırından alınır ve afiyetle yenir.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 11-30-2015, 19:10   #15
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Yöresel yemek tarifleri

SU BÖREĞİ

8 ad. yumurta,1 çay kaşığı tuz, aldığı kadar un
su böreğinin iç malzemeleri
400 gr. peynir (yağlı veya tel), 1 demet maydanoz, Arasına sürmek için;
1/2 kg. eritilmiş tereyağ

Yumurtaları, tuzu ve unu mutfak kabınıza koyup iyice özleşene kadar yoğurun. Oluşturduğunuz hamur pürüzsüz bir kıvamda olmalı. Hazırladığınız hamuru 20 veya 30 dakika kadar (Sıcaklık farkına göre) dinlenmeye bırakın.
İç malzemesini hazırlayıp, karıştırıp bir kenara alın.
Dinlendirdiğiniz hamurunuzu en az 10 en çok12 ad. bezeye bölün. Her birini yufka büyüklüğünde açın. Her yufkayı önce ortadan ikiye, sonra tekrar ikiye ve son olarak tekrar ikiye katlayın. (Bu katlama işlemi diğer yufkalar açılırken açılmış olan yufkalar kurumasın diye yapılıyor.)
Tereyağınızı eritin.Yuvarlak tepsinizi bolca yağlayın. İlk kat yufkayı haşlamadan olduğu gibi tepsiye yayın.
Yayvan bir tencereye su ve tuz koyup kaynatın. Ocağın yanına soğuk su dolu yayvan bir tencere koyun.Katladığınız yufkalarınızı katlarından teker teker geri açıp kaynar suya atın ve haşlayın.Daha sonra soğuk su dolu tencereye atıp şoklayın. (Su ılındıkça soğuk su ile değiştirin.)Haşlanmış yufkaların suyunun iyicene süzülmesine özen gösterin ve tepsinize dizin. Her 2 yufkada bir aralarını 3-4 yemek kaşığı ölçüsünde tereyağlayın. 6.yufkaya geldiğinizde içi yerleştirin. Diğer yufkalarıda sırayla haşlayıp yerleştirin.En üst yufkayı, en alttaki yufkada olduğu gibi haşlamadan serin ve üstünü aynı ölçülerde tereyağlayın.
Hazırladığınız böreği ocağa oturtun.Altı kızarana kadar tepsiyi çevire çevire pişirin.Alt kızardığında başka bir tepsi yardımıyla böreği alt üst edin ve üst tarafı da kızartın. Kızartma işleminiz bittiğinde servis yapabilirsiniz.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 11-30-2015, 21:52   #16
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Yöresel yemek tarifleri

Şalgam dolması

500 gr kıyma, 1 baş sarımsak, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 kahve fincanı ince bulgur, 1 kahve fincanı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 10 dal maydanoz 5 dal dereotu 5 dal nane ya da kuru nane 1 kilo beyaz şalgam 2 su bardağı etsuyu 1 tatlı kaşığı tuz

Sarımsaklar çok ince doğranır diğer malzemelerle birlikte harca ilave edilir ve iyice karıştırılır. Şalgamlar soyulur yıkanır ve içleri oyulur. Hazırlanan içle doldurulur ve tencereye dizilir. Et suyu ve tuzu eklenir. Tencerenin kapağı da kapatılarak hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 12-05-2015, 23:59   #17
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Yöresel yemek tarifleri

Yöresinden birisi "kuymak" tarifi yaparsa seviniriz.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Tarz

Yetkileriniz
Konu Açmaya Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
İletinizi Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Fikirmeydanı Kuralları
Hızlı Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Otağ Cevaplar Son İleti
Yemek kültürümüz aşağılanıyor... Akçura Tepkilerimiz 1 12-14-2008 10:48
Eniştelere Yemek Verdi İlker Türkiye'den Haberler 0 11-27-2008 20:55
Haydi Çocuklar Yemek Vakti! İlker Türkiye'den Haberler 0 11-09-2008 15:09
Öküz Köftesi- Yöresel Yemek KünAy Türk Mutfağı 0 10-24-2007 18:49


24 Saatlik Zaman Dilimi +2. Şuan Saat: 19:23.


vBulletin® Sürüm 3.8.4
Telif ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd. Türkçü Toplumcu Ağalanı'nın tüm hakları Türk Milleti'ne aittir. Kaynak göstererek alıntı yapmak serbesttir.
Türkçü Toplumcu Fikirmeydanı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56