![]() |
![]() |
#1 |
Yönetici
|
![]()
Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN
www.ahmetercan.net ahmetercan@ahmetercan.net Toplum ile aile içinde, sülale içinde akraba ilişkilerine verilen adlamalar Türkçeden başka hiç bir dilde bu ölçüde eksiksiz değildir. Bu böyle iken Türk kültürü düşmanı olan bazı TV ile Radyolar, ayrıca yoz Gazeteler aracılığı ile ne olduğu belirsiz, İngilizce "kuzen", "kuzenim" gibi adlamalar bilgisiz, kimliksiz gençler arasında yayılarak güzel Türkçemize sokularak, ekinimiz kirletilmektedir. Bakın size, betiğimden aktardığım "Yakınlık" terimlerini sunuyorum. Şaşıracaksınız... abla (T) eke (ME), ağas (KZG), egeçi (KZG) ağabey imre (KZG), emre aile bile (NA), urug (YA), türküm(AE), evgil(OH) akraba aymak (AE), uru (AE), tugan, yuvuk (UT) aca (Kar.). ilk çocuk aciz beçel (UT) akay (Alt.). bayan aksak toku (VUM), topal(AE) amca (Ar+T) aba (KZG), eçi, emi (AC), emmi, tağay (NA), ıldam (NA), ağay (AŞ) amca karısı acuk (AC) ana(T) ece anasız, babasız(T) öksüz anne (Lat) aça, açe (KZG), ök (OT), ög (ME), ana, ece anneanne (T) anneanne (T), açeata (AE) baba(T) kan(g) (OT), eti (KZG), baba babasız(T) yetim baldız(T) baldız, birader (Ing+Ar) karındaş, kardeş bise (Baş.). karı (ABE) bulla (T.). kızkardeş (SE) büyük peder ağababa büyükbaba (T) büyüketi, eçü (ME), etiata (AE) damat (Far) güvey dayı (An)tuğay (NA), tağay (KZG) dede (T) dede delikanlı(T) bozdak (EZK), yoşkay (UT), genç (UT) doğan (Trmen.). kardeş dost (Far.). ataş (YV), yönger (UT), doğor(YV-AE) dünür (T) dünür (T), kuda (FÖ), evli oğul yada kızın anne ile babası elti (T) kilindaş (FÖ), gelindaş, kocanın kardeşinin karısı enişte (T) gelence (AE), yizne,kardeşinin kocası evlât(Ar) tunguç (KZG) evlatlık azırantı (NA), tunguçluk(KZG-AE) gelin (T) gelin (T) hala (Ar) bibi (KZG), tuta (KZG), eme (AC), cıcak (Vİ), sıyın (NA) hala oğlu(Ar+T) çıkan (ME) hanım(T) bayan (KZG) (evlenmiş),baybiyçe (UT) kadın(T) yotuz (ME) kardeş (T) karındaş (T) kardeş çocuğu(T) atı (ME), yegen kayınbaba (T) kayınata, kocanın babası kayınbirader (T+Ar) kayınkardeş (karı yada kocanın kardeşi), yurç (ME) kayınço(T) kayınkardeş(karı yada kocanın kardeşi) , yurç(ME) kayınpeder(T+Ar) kayınata kayınvalide (T+Ar) kayınana, kayınaça kaynana(T) kayınana, kayınaça, kocanın anası kuzen (Ing) erkek yeğen, çıkan (ME) kuzin (Ing) kız yeğen küçük kız kardeş ügü (KZG) mahdum oğul manevi üvey, oğulluk, büyütmelik nine (T) nene (T) peder. ata (AMA),baba,eti pir koca (AMA), aksakalı (AŞ) sülale uruk (KKU) süt anne daya teyze (Far) açece (AE), dayıza (Vİ) teyzeoğlu çıkan (ME) üvey (T) öz olmayan üvey ana (T) ök üvey evlat oğulluk valide aça, açe, ök valide aça, açe, ök velet oğul, çocuk yar sevgili yaşlı kadın(T) karçık (FÖ) yat (Uyg.). yabancı yenge (T) yenge, amca yada dayının karısı zevce baybiyçe (UT), yotuz (ME) zevç yoldaş KAYNAK Ercan, A. 2007. Konu Konu Türkçe Karşılıklar Sözlüğü. 6. Baskı. Bilimtey Yayınevi. http://www.yeraltiaramacilik.com/ind...D=1201&haber=1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Türkçü Toplumcu
İletiler: 429
|
![]()
Bölüme aktardıkların için çok teşekkürler Gönüldaşçım ...
Bu arada, benim beğendiklerim ve artık kullanmak istediklerim ![]() eke-emre-evgil-tugan-yuvuk-akay-ece-açeata-bulla-ağababa-büyüketi-bozdak-yozkay-doğan-ataş-yönger-kuda-gelindaş-gelence-tunguç-baybiyçe-karçık-açeçe-çıkan-uruk-ata-çıkan-
![]() |
Seçenekler | |
Tarz | |
|
|