![]() |
![]() |
#31 |
Senior Member
|
![]()
Eğer bizim çabamız, Türk diline katkıda bulunmaksa (kendi özvarlığıdan), bunu o dili kullanmakta olan "millet" için yapıyoruz demekir. Millet için yapıyorsak hem anlamına hem de kulak - dil yatkınlığına önem göstermek gerekir.
Günaydın ve Tünaydın aynı dönemde sunulmuş önerilerdir. Ama sadece birisi tutmuştur. Tünaydın'ın tutulmama sebebi anlaşılma sorunudur. Çünkü "Tün" kökü, Eski Türkçede gece demektir. Ama günümüz Türkçesinde bu " bir önceki gün" (dün) anlamını kazanmıştır. O yüzden "Tünaydın" demek bugünkü Türkçede geçti artık, yeni mi uyandın!" anlamını verir : ) Elbette Türk diline hakim kişiler, sorumlu kurumlarımız, özellikle yeni girme yabancı sözcüklere Türkçe karşılık önerilerinde bulunmalılar. Bu bir nevi sorumluluktur. Ama gösterilen çaba en uygun sözcük bulunana kadar sürmelidir ki, işe yarasın. Bunu halk kullanmadığı, tercih etmediği sürece hiçbir anlamı yoktur! O yüzden bazen önerisi yapılmış sözcüklerin de konusunu açıyoruz ki, elimizden geliyorsa daha uygun bir kullanım ortaya koyalım. Yoksa istersen sözlüğüne binlerce kelime yerleştir, hiçbir değeri yoktur. Elektrik konusunu da bu sebeple açtık. Oktay Hocamızın bir önerisi olduğunu sonradan öğrensemde. Sonuçta bu bir öneri konumundadır. Biz de önerimizi yaparız; hangisi kabul görürse onu bünyemize ekleriz.
![]() |
#32 |
Senior Member
|
![]()
Konumularımız içinde türetilen sözcüklerin cümle içinde kullanılarak denenip denenmediği sorulmuştu. "Otomatik" için açtığımız konuda geçti. Biz de şu anki sözcükleri cümleler içinde görelim.
1. Cümle ( Binada elektrik var mı?) * Binada kıvıllık var mı? * Binada yaldırım var mı? 2. cümle ( Dikkat! elektrik kaçağı bulunabilir.) * Dikkat, kıvıllık kaçağı bulunabilir! * Dikkat, yaldırım kaçağı bulunabilir! 3. cümle (Şehirde elektrik tümden kesilmiş/ gitmiş.) * Şehirde kıvıllık(lar) tümden kesilmiş. * Şehirde yaldırım(lar) tümden kesilmiş. 4. cümle (Prizle oynarken adamı elektrik çarptı) * Prizle oynarken adamı kıvıllık çarptı. * Prizle oynarken adamı yaldırım çarptı. Birkaç gün içinde konumuzu sonlandırırız. Şu anda görüş beyan edenler içinde Kıvıllık 4, yaldırım 2. Dolaylı yoldan Hikemî'nin önceden "kıvıllık" önerisini duyduğunu biliyoruz. Eğer bu öneriler içinde kıvıllık kararını bildirirse durum beşe çıkacaktır.
![]() |
#33 | |
Yönetici
|
![]() Alıntı:
Yeni karşılıkları cümle içinde kullanmak isabetli olmuş, eline sağlık. Ben de “yaldırım”dan yana tercihimi kullanıyorum. Galiba KIVILLIK:4, YALDIRIM:3 oldu. Çok çekişmeli gidiyor. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Senior Member
|
![]()
Gerçekten çekişmeli oluyor : ) Evet, kıvıllık 4, yaldırım 3 oldu.
![]() |
#35 |
Senior Member
|
![]()
yaldırım bana daha güzel geliyor gerek yazılış olarak gerekse de ses olarak kulaa ve göze hitap ediyor
![]()
![]() |
#36 |
Senior Member
|
![]()
O zaman "yaldırım" mı diyorsunuz zh4n? Karışıklık olmasın diye soruyorum. Bu arada "zh" birleince "c" sesini veriyor değil mi? Bu rus abecesi olan kril'den latin abecesine çevrilirken kullanılan bir yöntem. Bu "j" sesini de veriyor.
![]() |
#37 | |
Senior Member
|
![]() Alıntı:
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Senior Member
|
![]()
Sizle aynı zamanda adaşız o zaman
![]() Evet, kıvıllık 4, yaldırım 4 oldu.
![]() |
#39 |
Yönetici
İletiler: 1,840
|
![]()
Bende Kıvıllık diyorum ayrıca Hikemide kıvıllık diye önermişti.6 oldu
![]() Bende kıvıllık diyorum 7.. kıvıllık olsun 8... olsun be yav 9... kivulluk olsun daa 10... ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() "Biz bu zulmetler içinden çıkarız bir gün olur; Şarka garba yıldırımlar çakarız bir gün olur. Kara bulutlar içinden parlayıp şimşek atar, Gök gürler, dolular yağar; bakarız bir gün olur. Kafkas, Buhara, Kırım'dan çevrilen hisarları, Vurur millî külünk ile yıkarız bir gün olur. Türkistan'ın güneşinden alırız bir kıvılcım; Cehennem olur cihanı yakarız bir gün olur. Anadol'dan Hindistan'a geçeriz Temür gibi, Himalaya dağlarını çalkarız bir gün olur. Dağıstan, Kırım, Kazan'ı; İran, Turan, Kaşgar'ı, İttihadın zinciriyle sıkarız bir gün olur. Bizi boğmak için yurda akan acı selleri, Dinimizin kuvvetiyle tıkarız bir gün olur. Türk doğarız, Türk gezeriz, Türk yaşarız dünyada; Devrilen Moskof elinden çıkarız bir gün olur. Der Zülâlî, Volga, Tuna, Ceyhun, Araslar gibi Tuğyan eder deryalara akarız bir gün olur." |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Senior Member
|
![]()
Henüz Hikemî yazmadı, banane
![]() Hem daha diğer beni ve benim akrabalarımı saymadık : ) Söylediklerine göre hepsi yaldırım, yaldırım diye bağırıyorlar ![]()
![]() |
Seçenekler | |
Tarz | |
|
|