![]() |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Yolu - kez, kere, sefer
Bu sözcük, TDK sözlüğünde bu şekilde geçmiyor. Daha doğrusu, kez - kere anlamını karşılayan Yol sözcüğünün 6., 7. anlamı gösteriliyor. Göktürkçe'de bu söz Yolı şeklinde bulunuyordu. Günümüz Türkçesinde ise bunu "Yolu" biçiminde söyleyebiliriz. Tabi amacımız hatırlatmak ve mevcut sözcükleri de korumaktır. Cümlenin akışına göre en yakışan seçenek Milletimizce değerlendirilir. Örnek: Kaç yolu baktım. - Kaç kere baktım
![]() |
#2 |
Bölüm Sorumlusu
İletiler: 1,321
|
![]()
Yolu sözcüğündeki "u" eki genel olarak pek söylenmiyor. Ör: Kaç yol denedim, dönemem bir yol, söyledim bir yol, baktım bir yol gibi. Günümüzde de oldukça canlı bir sözcük olarak kullanılmaktadır. Ege yöresinde oldukça yaygın kullanılıyor.
sevgiler
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Biliyorum. Anadolu'da halk ağzında "yol" olarak kullanıldığı yerler var. "Yolu" şeklinde önermemin sebebi, hem yol sözcüğünden ayırmak hem de bir deneme yapmaktı. Eski Türkçede böyle bir örneği de var.
Beğenildiği taktirde sözlüğe yeni bir sözcük olarak geçecektir. Tutmaz ise zaten kullanılmaz.
![]() |
#4 |
Bölüm Sorumlusu
İletiler: 1,321
|
![]()
Ayrıca bir de çare anlamında da kullandığımız bir sözcük. Aslında güzel bir ayırımla, bu sözcüğü türkçemize kazandırabiliriz. Bu sözcük üzerinde biraz düşünüp, önerilerimizi yazmaya başlayalım isterseniz.
sevgiler
![]() |
#5 |
Junior Member
İletiler: 2
|
![]()
Türkçe'nin en güzel yanı işte budur. Bir sözcükte pek çok anlam gizlidir. Bu zenginliği eklerle ayırd ederek vurgulamaya gerek yoktur. Zaten cümlenin gelişinden anlam ortaya çıkmaktadır.
Selamatle |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Tabi, önerileri paylaşırsanız faydalı olacaktır.
![]() |
#7 |
Junior Member
İletiler: 11
|
![]()
Tatarca'da "tapqır" diye bir sözcüğün olduğunu anımsatmak isterim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Seçenekler | |
Tarz | |
|
|