![]() |
![]() |
#1 |
Bölüm Sorumlusu
İletiler: 1,321
|
![]()
Tekerlemeler:
1-Ellerim tombik tombik, Kirlenince çok komik Kirli eller sevilmez Güzelliği görülmez Dişlerim bakım ister Hele saçlar, ille saçlar Uzayınca tırnaklar Kirlenince kulaklar Bize pis derler, pis derler. 2-Ebe ebe nerede Su doldurur derede Dere boyu çalılık Derede olur balık Şu ebe de ne alık Oltamı attım, Balığı tuttum. Balık suya dalamaz, Ebe beni bulamaz. Bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi Bunu kim dedi, Diyen dedi on yedi, Yağlı böreği kim yedi? 3--Komşu, komşu ! -Hu, hu! -Oğlun geldi mi? -Geldi -Ne getirdi? -İnci, boncuk. -Kime, kime? -Sana, bana. -Başka kime? -Kara kediye -Kara kedi nerede? -Ağaca çıktı -Ağaç nerede? -Balta kesti -Balta nerede? -Suya düştü. -Su nerede? -İnek içti. -İnek nerede? -Dağa kaçtı. -Dağ nerede? -Yandı, bitti kül oldu. 4-Kuzu kuzu mee Bin tepeme Haydi gidelim Hacı dedeme Hacı dedem hasta Çorbası tasta Mendilimin sarısı Hacı dedemin karısı O senin neyin olur? Acep bilmem ki nem? Tabiki bildim sorucu, O benim tombul nenem... 5-Sağ elimde beş parmak, Sol elimde beş parmak Say bak, say bak, say bak. Hepsi eder on parmak. Sen de istersen saymak Say bak, say bak, say bak. Hepsi eder on parmak. 6-Değirmene girdi köpek Geldi un yedi köpek Değirmenci vurdu kötek Köpek hem unu yedi, Hem de yağlı bir kötek. 7-Elim elim epenek Elden düştü kepenek Kepeneğin yarası Yarasının karası Sayım suyum yok oldu, Oyunumuz son buldu. 8-Ooooo İğne iplik Kırma diplik Yedim çıtlık, Nerye gittin Saymaca var Haydi tık tık tık Sen çık. 9-Evli evine Köylü köyüne Evi olmayan Sıçan deliğine 10-Mini mini birler, Çalışkandır ikiler, Üşengeçtir üçler, Dayak yiyen dörtler, Misafirdir beşler, Altılar, altınımı çaldılar, Yediler, yemeğimi yediler, Sekizler, seke seke gittiler, Dokuzlar, doktor oldu uçtular, Onlar devlet başına kondular.
![]() |
#2 |
Bölüm Sorumlusu
|
![]()
1-Çan çan çikolata,
Hani bize limonata? Limonata bitti, Hanım kızı gitti. Nereye gitti? İstanbul'a gitti. İstanbul'da ne yapacak? Terlik pabuç alacak. Terliği pabucu ne yapacak? Düğünlerde, Şıngır mıngır oynayacak. 2-Oooo............ İğne battı, Canımı yaktı, Tombul kuş, Arabaya koş. Arabanın tekeri, İstanbul'un şekeri. Hop Hop altın top, Bundan başka oyun yok. 3-Karga karga "gak" dedi, "Çık şu dala bak" dedi, Çıktım baktım o dala Bu karga ne budala Karga seni tutarım, Kanadını yolarım. 4-Kuzu kuzu me Bin tepeme Haydi gidelim Tombul neneme. 5-Leylek leylek havada, Yumurtası tavada, Seslen gelsin et yesin Et yerine bit yesin Leyleğimin yuvası Uzun boynu, gagası Haydi eller şak şak şak Leyleğim eder lak lak... 6-Mustafa, Mıstık, Arabaya kıstık, Öndeki başlık, Arkadaki yastık, Üç mum yaktık, Seyrine baktık. 7-Yağ yağ yağmur, Teknede hamur, Bahçede çamur, Ver Allah'ım ver, Sicim gibi yağmur. 8-Yağmur yağıyor, Seller akıyor, Aptal insan, Camdan bakıyor. 9-Ooooooo..... Portakalı soydum, Başucuma koydum. Ben bir yalan uydurdum, Duma duma dum. Duma duma dum. Oyundaki ebeyi, Ben buldum. 10-Bir iki üç Söylemesi güç Al sana bir elma Ebenin adını bulma Hop hop hop Altın top. Altındandır bu tas, Ayağını kaldır, Bir daha bas. 11-Sokaklara hazızırız Oyunlar da biz varız Dört bir yanımız ağaç, Bakarız çam, kavağa Haydi çocuklar durmayın, Hep beraber sokağa...
![]() |
#3 |
Bölüm Sorumlusu
|
![]()
TEKERLEMELERİN ÖNEMİ:
Sözlüklerde karşılık olarak "ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eşsesli sözcüklerle oluşturulan söz kümesi" anlamlarına gelen tekerleme masal, öykü, bilmece, halk tiyatrosu, köy seyirliği, sokak kültürü gibi bazı edebi türler içinde ya da bağımsız olarak söylenen ölçülü ve kafiyeli sözlerdir. çocuk, sokak folklorunda hoşça vakit geçirmek, konuşma kabiliyeti kazanmak, oyunlarda eş ve ebe seçmek için tekerlemelere baş vurulur. Masal tekerlemesi, oyun tekerlemesi gibi folklorik yapılara ayrılırlar. Bu yüzden en çok çocuk oyunlarında, masalların baş, orta ve sonunda söylenirler. Bu bölümde, elimizden geldiği kadar, çocuklarımızın bu kültürlerden uzak kalmaması için, arzulanan kültür zenginliğini sağlamaya çalışacağız
![]() |
#4 |
Bölüm Sorumlusu
|
![]()
Ooooooo....
Lili lili, çiçekler mavili Seksen ora, doksan bura Mitatla Mitatla Biz gidiyoruz bu hafta İneğimiz doğdu, Adı oldu Fatma Karanfilli, ince belli, Dedem yaşlı, sarı saçlı, Kalbi açık, gözler sevinçli Acep ne ola! Aşka da benziyor, aşka da benziyor.
![]() |
#5 |
Bölüm Sorumlusu
|
![]()
1- Kızın adı Hediye
Ekmek vermez kediye Kedi gider Kadıya Kadının kapısı kitli Oyunbozanın başı bitli. 2-Samancının keçileri, Hop hop hopluyor, Arpa, saman istiyor, Arpa, saman yok, Kilimcide çok. Kilimci kilim dokur, İçinde bülbül okur. Benim bardağım dolsa İki kardeşim olsa, Biri ay, biri yıldız, Biri oğlan, biri kız, Hop çikolata çikolata, Akşam yedim salata, 3-Sağ elimde beş parmak, Sol elimde beş parmak Say bak, say bak, say bak. Hepsi eder on parmak. Sen de istersen saymak Say bak, say bak, say bak. Hepsi eder on parmak. 4-Bir iki üçler, yaşasın Türkler Dört beş altı, Avrupaya gözaltı Yedi sekiz dokuz, Türk düşmanı domuz, On onbir oniki, ingilizler çok tilki, Onüç ondört onbeş, teröristler kalleş Onaltı onyedi onsekiz, müslümanlar çok temiz Ondokuz yirmi yirmibir, Türkiyemiz hep birdir...
![]() |
#6 |
Bölüm Sorumlusu
|
![]()
Acaba sarımsaklasak da mı saklasak samanı
Sarımsaklamasak da mı gelir zamanı Sarımsaklamasak da gelirse zamanı Niye sarımsaklayalım o zaman samanı. ************** Üstü üç taslı taç saplı üç tunç tası çaldıran mı çabuk çıldırır yoksa iç içe yüz ton saç kaplı çanı kaldıran mı çabuk çıldırır. ********************** Sizin damda var beş boz başlı beş boz ördek bizim damda var beş boz başlı beş boz ördek. Sizin damdaki beş boz başlı beş boz ördek; bizim damdaki beş boz başlı beş boz ördeğe: "Siz de bizim gibi beş boz başlı beş boz ördeksiniz." demiş. ************************ Aliş'le Memiş mahkemeye gitmiş mahkemede mahkemeleşmişler mi, mahkemeleşmemişler mi? ****************** Adem madene gitmiş. Adem madende badem yemiş. Madem ki Adem madende badem yemiş niye bize getirmemiş. **************** Al bu takatukaları takatukacıya takatukalattırmayagötür. Eğer takatukaları takatukacı takatukalatmazsa takatukaları taktukacıya takatukalattırmadan getir. ************************ Aliş'le Memiş mahkemeye gitmiş mahkemede mahkemeleşmişler mi, mahkemeleşmemişler mi? ****************** Be birader buraya bak başı bereli burma bıyıklı bastı bacak bayan berberiyle bizim Bedri bey birlikte bir pirinci birinci buluşta birbirine dizip Bursa pazarına indi. **************** Bir berber bir berbere "Bre berber gel birader biz beraber Berberistan'da bir berber dükkanı açalım." demiş. **************** Bir pirinci birinci buluşta bir inci gibi birbirine bağlayıp Perlepe berberi bastıbacak Bedri ile beraber Balıkesir pazarına parasız giden bu paytak budala babası topal Badi'den biberli bir papara yedi. *********************** Bu çorbayı nanelemeli mi de yemeli nanelememeli mi de yemeli? ******************** Bu ekşi eski ekşi. ******* Bu mumcunun mumu umumumuzun mumudur. ******************* Bu pikap şu pikap o pikap. Cüce çinici Celali Hoca gizlice marpuççular içindeki züccaciyecilere gidip, içi Çince yazılı cicili bicili cam çubukları cepceğizine indirmiş. ******************** Çatalca'da başı çıbanlı topal çoban çatal sapan yapar satar. **************** Değirmene girdi köpek değirmenci vurdu kötek; hem kötek yedi köpek hem kepek yedi köpek. *************** Dört deryanın deresini dört dergahın derbendine devrederlerse dört deryadan dört dert dört dergahtan dört dev çıkar. *********************** El alem ala dana aldı aladanalandı da biz bir ala dana alıp aladanalanamadık. ****************** Eller bazlamalandı da biz bazlamalanamadık. ***************** Gökten bir damla düştü şıp benim alnıma şıp anamın alnına şıp benim alnıma şıp anamın alnına... *********************** İki kel kör kirpinin yırtık kürkünü dişi kel kör kirpinin yırtık kürküne eklemişler. *********************** İndim dereye sarul seke teke çepiç tek otlarlar. Dedim niçin sarul seke teke çepiç tek otlarsınız? Dedi bizim sorumuz sopumuz torumuz topumuz sarul seke teke çepiç tek otlarlar. ***************** İndim kuyu dibine sildim süpürdüm silkindim çıktım. ******************* İt iti itti bit iti itti it biti itti. Bit gitti it gitti. İtti bitti gitti. ***************** Kartal kalkar dal sarkar dal sarkar kartal kalkar. *************** Kırk küp kırkının da kulpu kırık küp. ************ Kırk kanatlılardan Kırklarelili kırkayak kıkırdayarak kırık kırak yerken kırık kanadına kırıntılar döküldü. ******************* Sizin damda var beş boz başlı beş boz ördek bizim damda var beş boz başlı beş boz ördek. Sizin damdaki beş boz başlı beş boz ördek; bizim damdaki beş boz başlı beş boz ördeğe: "Siz de bizim gibi beş boz başlı beş boz ördeksiniz." demiş. ************************ Şemsipaşa Pasajı'nda sesi büzüşesiceler. *************** Şu duvarı badanalamalı mı badanalamamalı mı? ***************** Şu köşe yaz köşesi şu köşe kış köşesi ortada su şişesi. ********************* Şu yoğurdu sarımsaklasak da mı saklasak sarımsaklamasak da mı saklasak. ****************** Tomarzalı topal Şaban yapar çatar satar saban. *************** Üç tunç tas has hoş hoşaf. *******
![]() |
#7 |
Bölüm Sorumlusu
|
![]()
Bir tarlaya kemeken ekmişler. İki kürkü yırtık kel kör kirpi dadanmış. Biri erkek kürkü yırtık kel kör kirpi, öteki dişi kürkü yırtık kel kör kirpi. Kürkü yırtık erkek kel kör kirpinin yırtık kürkünü, kürkü yırtık dişi kel körpinin yırtık kürküne, kürkü yırtık dişi kel kör kirpinin yırtık kürkünü, kürkü yırtık erkek kel körpinin yırtık kürküne eklemişler.
****************************************** Sizin damda var beş boz başlı beş boz ördek Bizim damda var beş boz başlı beş boz ördek Sizin damdaki beş boz başlı beş boz ördek Bizim damdaki beş boz başlı beş boz ördeğe Siz de bizcileyin beş boz başlı beş boz ördek misiniz demiş. ***************************************** Şu köşe yaz köşesi, şu köşe kış köşesi, ortada su şişesi. Üç tas has hoşaf. Üç tunç tas kayısı hoşafı. Paşa tası ile beş has tas kayısı hoşafı. ************************************** Ocak kıvılcımlandırıcılardan mısın, kapı gıcırdatıcılardan mısın? Ne ocak kıvılcımlandırıcılardanım, ne kapı gıcırdatıcılardanım. ************************************* Sizin bacaya konmuş allı ballı kabaklı baykuşa kürkü yırtık kel kör kirpi, öteki dişi kürkü yırtık kel kör kirpi. Kürkü yırtık erkek kel kör kirpinin yırtık kürkünü, kürkü yırtık dişi kel körpinin yırtık kürküne, kürkü yırtık dişi kel kör kirpinin yırtık kürkünü, kürkü yırtık erkek kel körpinin yırtık kürküne eklemişler.bizim bacaya konmuş allı ballı kabaklı baykuş demiş ki: "Nasılsın allı ballı kabaklı bay kuş? " *************************************** Kırk küp, kırkının da kulpu kırık küp. ************************************* Keşkekçinin keşkeklenmiş keşkek kepçesi. ************************************* Çatalca'da topal çoban çatal yapar, çatal satar. Bilmem parası var mı da çatal sapan yapar, satar; bilmem parası yok mu da çatal sapan yapar, satar. ************************************** Ben bademe baktım, badem bana baktı; ben bademden bıktım, badem benden bıktı. ***********************************
![]() |
Seçenekler | |
Tarz | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Otağ | Cevaplar | Son İleti |
TRT çocuk kanalına isim arıyor | KEMALİST | Duyuru ve Etkinlik Bildirimi | 1 | 09-05-2008 00:41 |
İki çocuk, iki cenaze | Tanrıkut | Yazılar ve Ağbetik | 0 | 07-09-2008 23:23 |
8 çocuk yap parayı kap | Tanrıkut | Türk Dünyasından Haberler | 0 | 03-05-2008 17:36 |
Kurt Çocuk | Tanrıkut | Dünya'dan Haberler | 0 | 12-23-2007 04:23 |