Türkçü Toplumcu Fikirmeydanı  

Geri git   Türkçü Toplumcu Fikirmeydanı > Türk Harsı(Kültürü) ve Tarihi > Türk Mutfağı

Cevapla
 
Seçenekler Tarz
Eski 10-24-2007, 18:49   #1
KünAy
Konuk
 
İletiler: n/a
Varsayılan Öküz Köftesi- Yöresel Yemek

Adından da anlaşılacağı gibi dana etinden yapılır. Et hiç yağsız kara etinden nohut-fındık büyüklüğünde küçük küçük doğranır.Tuzlayın.Nane veya Maydonoz doprayıp etle karıştırın.Bir kenarda dursun.Un su ve bir çorba kaşığı zeytin yağı ile karıştırılarak muhallebi kıvamına getirilir.Bir yumurta kırılır iyice karıştırılır.(Hamura göre yumurta arttırılabilir.Pişerken Yağ emmemesi için önemlidir.)Dikkat.Damağınıza göre baharat ilave edebilirsiniz.Biz biraz karabiber, nane veya maydanoz yanında tavsiye ediyoruz. Hamuru mumallebi kıvamına getiriyoruz.Metal bir kaşıkla hazırlanan harçtan alıyoruz.Kolayca kaşıktan akıp akmadığını kontrol ediyoruz.Eğer çok sıvıksa biraz un ,akmıyor katı ise biraz su ilave edip iyice karıştırıyoruz.kıvam hazır.Tavamızı ocağın üstüne koyup Zeytinyağı tabanını kaplayacak kadar koyup kızdırmaya başlıyoruz.Az ateş olmayacak.Yavaş yavaş kızarırsa çok yağ emebilir.Kızgın yağ olmasına ve ateşin devamlı olmasına dikkat edin.Odun ateşinde çok güzel olur.Hazırladığımız harcın içine et parçalalarını da atıp karıştırıyoruz ve yağımızın kızmasını bekliyoruz.Yağ kızınca metal kaşık ile kaşık kaşık hamurdan alıp tavanın içine koyuyoruz.Kaşık kaşık.Tavanın dibi tamamen kapanıncaya kadar hamur döşenir.Dikkat edilecek hususlar.

1.Yağın Zeytinyağı ve muhakkak kızgın olması gerekir.
2.Her kaşıkta en az bir-iki adet et parçası olması şart.
3-Tavanın tabanın tamamını doldurulmalı, bir sonraki kaşığı boşaltırken hamurun bir öncekine yada öncekilere değecek şekilde boşaltılmalıdır.Yapışacak diye korkmayın yapışmaz.Tavanın tabanına göre doldurun.
4-Altı iyice piştikten sonra.Altının piştiğini bir süre sonra pembeleşmesinden anlıyabilirsiniz.Nasıl altını göreceğim derseniz.Maşa ile tutup yavaşça kaldırıp bakabilirsiniz.Altı pişince maşa ile tutup yavaşça çevirebilirsiniz.Diğer yüzü de pembeleşinceye kadar pişirdiğinizde size nefis bir öküz köftesi hazır olur.Güzel bir salatayla birlikte ekmek aş istemez.

Malzemeler:

Dana eti (hiç yağsız)
Nane
Soğan
Un
Tuz
Yumurta 1 adet
Zeytinyağı


Afiyet olsun...

Kaynak: http://www.kosedere.org/index.php?op...d=21&Itemid=45
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Tarz

Yetkileriniz
Konu Açmaya Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
İletinizi Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Fikirmeydanı Kuralları
Hızlı Erisim


24 Saatlik Zaman Dilimi +2. Şuan Saat: 11:29.


vBulletin® Sürüm 3.8.4
Telif ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd. Türkçü Toplumcu Ağalanı'nın tüm hakları Türk Milleti'ne aittir. Kaynak göstererek alıntı yapmak serbesttir.
Türkçü Toplumcu Fikirmeydanı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56