Türkçü Toplumcu Fikirmeydanı  

Geri git   Türkçü Toplumcu Fikirmeydanı > Türk Harsı(Kültürü) ve Tarihi > Türk Mutfağı

Cevapla
 
Seçenekler Tarz
Eski 04-09-2009, 12:43   #1
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Türklerde Hamurlu yiyecekler

EKMEK VE TÜRKLER:

Ekmek, hiç şüphe yok ki, yiyeceklerin başında gelen bir beslenme maddesi olmuştur. Burada, ekmek yapılan buğday gibi hububatın, Türkler tarafından ne zaman tanıtıp ve ekildiği üzerinde durmayacağız.

Moğolistanın kuzey ve doğu bölgelerinde tarım çok az ve hatta hemen hiç yok gibi idi. Bu sebeple XIII. yüzyılda Moğolistana seyahat etmiş olan seyyahlar, "esas Moğolların ekmeği tanımadıklarını ve fakirlerin kışın süt veya yoğurt çorbası içtiklerini" ısrarla yazmışlardır. Batıya ve güneye doğru gidildikçe, tarım sahaları başlıyor ve çoğalıyordu. Örneğin bu tarım bölgeleri arasında, Orhun ırmağı ile çevreleri de önemli bir yer tutuyordu. Biraz eskimiş olmasına rağmen 1962 de yayınlanmış olan, "Türk kültür tarihi" adlı eserde de, arkeolojik belgelere dayanılarak açıklandığı gibi, Altay dağlarının geniş vadilerinde bile, yaygın bir şekilde tarım faaliyetleri olmuştu. Tanrı dağları bölgesine gelince, burası zaten doğal bir tarım bölgesi idi. Daha batıdaki Türklerde ise, köklü bir "ekmek kültürü" vardı.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2009, 11:52   #2
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Türklerde Hamurlu yiyecekler

EKMEK SÖZÜ:

"Ekmak" sözü, eski türkçede "etmek" şeklinde söylenirdi. Bazı bölgelerde bu deyişin "ötmek" şeklinde söylendiği de görülüyordu. Örneğin: Kaşgarlı Mahmud, kitabında bu her iki söylenişi de almıştır. Fakat aralarındaki fark üzerinde durmamıştır. Ayrıca, daha eski Uygur metinleri ile, Harezmşahlar çağında ve Çağatay türkçesinde de ekmeğe, ötmek şeklinde söylendiği de görülüyordu. Uygurların Mani metinleri gibi eski bir özellik taşıyan belgelerine nazaran, daha yeni olan Uygur hukuk belgelerinde ise, ekmeğe "etmek" denmiştir. Batı türkçesinde Kıpçak ve Mısır Memlük Türklerine gelince, bunlar da etmek söylenişini devam ettirmişlerdir. Dede Korkut kitabında da, "bitmiş etmegün bakası olmaz", "Ağanuzun etmegi helal olsun" gibi, cümleler içinde görülüyordu.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2009, 12:05   #3
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Türklerde Hamurlu yiyecekler

YUFKA VE EKMEK:

Ekmek ile yufkanın yakın ilişkisi: Ekmek ile yufka, Türk kültür tarihinde birbirlerinden ayrılmayan iki önemli nesnedir. Ekmek, ya somun veyahut da yufka şeklinde olurdu. Türk sözlüklerinde, yufka ile ilgili pek çok deyiş ve söz geçer. Selçuk çağının başlarında "ötmek türmeklendi", yani " ekmek dürüm yapıldı" anlayışında bir deyiş de görmekteyiz. Bir ekmeğin dürüm yapılabilmesi için, onun hiç olmazsa kalın bile olsa, bir yufka şeklinde olması lazımdır. Ekmek dürümü hakkında yapılan açıklama da şöyledir: "Ekmeğin içine, yumurta ve kıyma gibi şeyler konarak dürüm yapıldı". Böyle bir dürüm yapılabilmesi için, ekmeğin ince veya kalın bir pide olması gereklidir. Türklerin, "bazlama, büskeç, sinçü, pide" gibi adlar verdikleri ekmek çeşitleri, böyle yufka şeklinde ekmeklerden idiler. Doğal olarak "börek ve katmer" gibi yağlı yufkaları, bu ekmek çeşitleri dışında tutmalıyız.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2009, 12:10   #4
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Türklerde Hamurlu yiyecekler

TÜRK EKMEKLERİNİN ÇEŞİTLERİ

KULLANILAN "UN" BAKIMINDAN: Ekmek çeşitlerini iki bakımdan incelemek gereklidir. Mesele, ilk önce ekmekte kullanılan "un bakımından" ele alınmalıdır. "Arpa, buğday ve darı ekmekleri" hiç şüphe yok ki, renk ve şekil bakımından birbirinden ayrılıyorlardı. Burada sırasıyla, "ak ekmeği, kara ekmeği ve darı ekmeği" konusunu işlemeye çalışacağız.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2009, 12:32   #5
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Türklerde Hamurlu yiyecekler

AK EKMEK:

"Ak ekmek": Bu ekmekler, iyi elenmiş buğday unundan yapılan "has ekmek" idiler. Harezmşahlar çağında bu tipteki beyaz ekmeklere "ak ötmek" adı da veriliyordu. Anlaşıldığına göre Moğollar da, bu çeşit ekmeği Türklerden öğrenmişlerdi. Bu sebeple aynı kaynaklarda, beyaz ekmeğin moğolcası da,"çağan ötmek" şeklinde yazılmıştı. Kıpçak ve Mısır Memlük Türklerinde ise, has ekmeğe "ırşık" adı veriliyordu. Bu sözün etimolojisini burada yapabilmek için, çok çok uzun bir yer ayrılması gerekir. Babürnamede de, sık sık bu ak ekmek çeşitlerinden söz açılır. Somun anlayışında "kalaç" sözü ise, türkçeden rusçaya girmiş ve sonradan da, yeniden Orataasyada yayılarak, has ekmek karşılığı olarak kullanılmıştır. Çünkü Rus ekmekleri beyaz idiler. Bazı yerli halk ise bunlar için "ak-nan" şeklinde, yarı türkçe ve yarı farsça, bir deyim kullanıyordu. Aslında farsçada has ekmeğe "behname" denirdi. Bazı Türk kavimleri ise ekmeği, süt katmak yolu ile, beyazlaştırırlardı.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2009, 12:46   #6
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Türklerde Hamurlu yiyecekler

KARA EKMEK:

"Kara ekmek": Selçuk çağının başındaki Türk kaynaklarından itibaren "kara ekmek" deyişi geçer. Bu çeşit ekmek Kara etmek şeklinde yazılmıştır. Arpa veya darı unundan yapıldığı için bazı ekmekler, gerçektende çok esmerdir. Bunun için de, bunlara kara ekmek denmiştir. Bazı ekmek çeşitleri de, etli pide şeklinde hazırlanır ve içine de yağ ile şeker konurdu. Bu şekilde yapılmış etli pidelere ise, biraz da mecazi anlayışla, yine "kara etmek "denmişti. Bazan da biraz yanmış veyahut da ayrı olarak fazla kızartılmış ekmekler de vardı. Fakat eski Türkler, bunlar için, "yanmış ekmek" demiyorlardı. "Etmek bizi boldı", yani ekmak fazlaca kızardı ve yanar gibi oldu diyorlardı.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2009, 12:55   #7
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Türklerde Hamurlu yiyecekler

Buğday, arpa ve darı unlarından yapılmış olması bakımından: Bu bakımdan Türkler ekmeğin yapıldığı unun adını, ekmeğin başına koymak yolu ile bir belirtme yaparlardı. Örneğin: Dede Korkut kitabında, "yanmış arpa etmeği" dendiği gibi. Böyle ekmekler, Oğuzlar arasında, iyi bir yiyecek sayılmıyorlardı. Buğday unundan yapılan ekmekler ise, iyi sayılıyor ve Türk mitolojisinde bunu yemek, bir gaye haline geliyordu.

Not: Yöresel olarak tandır dibine, kül üzerine düşen ve yanan ekmeğe "gugul" dendiği de gözlenmiştir. Bu sözün, Oğuz-Azeri ağzından kaynaklandığı bilinir.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2009, 13:07   #8
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Türklerde Hamurlu yiyecekler

DARI EKMEĞİ:

"Darı ekmeği", Moğolistan ve Altayların kuzeyinde yenilen bir ekmek çeşidi idi. Eski Türkler darıya "konak" derlerdi. Hiç şüphe yok ki, fakir halk arasında darı ekmeği yiyenler çoğunluktaydı. Fakat elimizde bulunan Türk kaynaklarında, darı ekmeğine pek rastlamıyoruz. Kaşgarlı Mahmudun, konaklamak, "darı yemektir" demesine rağmen. Türklerin çoğu zaman, "kara buğday" dedikleri "çavdar" tarımına da önem verdiklerine, eski kaynaklarda rastlıyoruz. Anadoluda da kavrulmuş darı yenir ve bunun "kavut"una da, "püs" derlerdi. Kaynamış darıya ise "dığıl" denir. Anadoluda derlenmiş, arpa ve çavdar ekmeği karşılığı olarak kullanılan bazı deyimler vardır. Bunların da paralelleri Ortaasyada vardır. Bu deyişleri başka konular olarak inceleyeceğiz.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2009, 13:15   #9
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Türklerde Hamurlu yiyecekler

EKMEK PİŞİRME

Eski Türkler ekmeklerini şimdiki gibi yalnızca fırında pişirmezlerdi. Türk ekmeklerinin türlü pişirme usulleri vardı. Bunun için de her Türk ekmeği, kendi pişirme tarzına göre ad alırdı. Burada, bunlardan en önemli olanlardan bir kaçını özlemeye çalışacağız. Fırın ekmeği, tandır ekmeği, külde pişen ekmek, korda pişen ekmek, sacda pişen ekmek, özleme gibi...
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 04-10-2009, 13:36   #10
kobali
Bölüm Sorumlusu
 
kobali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Bulunduğu yer: Antalya
İletiler: 1,312
Post Cevap: Türklerde Hamurlu yiyecekler

FIRIN VE FIRIN EKMEĞİ:

"Fırın ekmekleri: Fırın sözü türkçeye, italyancadan girmiştir. Fırınla ilgili Anadolu Türk halk deyişlerini Ahmet Vefik Paşa kısa, fakat öz olarak toplamıştır. Eski Türk fırını hakkında elimizde, iki eski değerli bilgi bulunuyor: Belgelerin en eskisi Harezmşahlar çağına aittir. Fırın için, "etmek pişürür ev" denmekte idi. Aynı kaynağın bir başka yerinde de, "pişürdi etmekni", yani "ekmeğini pişirdi" denmektedir. Aynı yerde, "pişürdi etni", etini pişirdi deyimi de görülmektedir. İkinci önemli belge ise, Kıpçak ve Mısırdaki Memlük Türklerine aittir. Onlara göre, "ot ornı", "fırın" demekti. Eski türkçede "ot", ateş ve orun da, yer anlayışına gelirdi. Eski türkçede, fırın ile tandır daima birbirlerine karıştırılmışlardır. Bu sebeple hemen Türk tandırının açıklanması ile, özetlenmesine geçelim.
__________________
ÖNCE VATAN
kobali isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Tarz

Yetkileriniz
Konu Açmaya Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
İletinizi Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Fikirmeydanı Kuralları
Hızlı Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Otağ Cevaplar Son İleti
Türklerde Yelpaze kobali Giyim Kuşam 1 04-06-2009 16:06
Türklerde ütü kobali Giyim Kuşam 0 04-05-2009 18:05
Türklerde Makas kobali Giyim Kuşam 2 04-05-2009 17:45
Türklerde Fırça kobali Giyim Kuşam 0 04-05-2009 14:36
Türklerde ayna kobali Giyim Kuşam 6 01-05-2009 18:03


24 Saatlik Zaman Dilimi +2. Şuan Saat: 14:10.


vBulletin® Sürüm 3.8.4
Telif ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd. Türkçü Toplumcu Ağalanı'nın tüm hakları Türk Milleti'ne aittir. Kaynak göstererek alıntı yapmak serbesttir.
Türkçü Toplumcu Fikirmeydanı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56